Influencerski marketing je postao vrlo dobar način da dođete do kupaca jer im influenceri daju odličan dojam o Vašem proizvodu i Vama.

Čine nam se kao profesionalci u svom području te ako se njima sviđa proizvod, kupci će ga najvjerovatnije i kupiti.

Ipak,  postoji još bolji način da dođete do kupaca i stvorite im osjećaj sigurnosti i „must have“ za proizvod, a to je da Vaš vlastiti kupac podjeli sliku sa svojim pratiteljima. Opisat ćemo bar na tri načina kako.


1. Ponudite kupcu jednu od javnih platforma da podjele mišljenje

Da bi se vaši kupci ponašali kao influenceri morate im dati priliku za to. Ako se kupcu sviđa proizvod ili usluga, on će svakako željeti pričati o njemu zato mu trebate pružiti jednu od platformi da napiše mišljenje (npr. tripadvisor  ili sl.). Ne košta ništa, malo vremena oduzme, a odličan rezultat ima.

Komentari za Spina Bar koji se nalazi u Makarskoj.

Ukoliko prodajete online,  svakako napravite opciju da nakon kupnje kupac podjeli svoje mišljenje o vašem proizvodu.  Ukoliko im pokažete da vam je stalo do njihovog mišljenja i da će ono biti korišteno od strane vas ili firme, motivirate ih da napišu odličnu recenziju!

Svakako je dobro podjeliti mišljenje kupaca na vašu web stranicu ili na društvene mreže. Ovo neće samo njih uvjerit da vam je stalo do mišljenja, još ćete doći do organskog (besplatnog) načina da pokažete što vaši kupci zapravo misle o vama ili proizvodu.


2. Uključite influencere dodatnim porukama u već postojećim razgovorima

Vjerovatno već razgovarate sa svojima klijentima na dnevnoj bazi (pomažete im ili nešto slično) pa počmite koristite te izvore komunikacije. Npr. pošaljite im mail zahvale ili pop-up kontakt formu na vašem webu kako bi im dali do znanja da bi bili odlični influecseri za vaš brand.

Ovo je jednostavan i besplatan način da dođete do potencijalnih kupaca influencera jer već komunicirate sa njima.

Jako je bitno da svakome ne dopuštate da bude influencer jer ako ne stvara dobar dojam drugim ljudima o proizvodu, sigurno ga ne želite kao influencera.

Ukoliko imate blizak odnos sa kupcem, oni osjećaju da su vam važni i za pretpostavit je da će vam htjeti pomoći promovirati vaš brand.


3. Podjele sliku s vašim proizvodom

Iako je prirodno da kupci govore o proizvodoma koji vole, većina neće podjeliti svoje mišljenje javno jer im treba malo poticaja. U stvari, 85% kupaca je spremno javno uputiti prijatelja prema tvrtki ili proizvodu, ali samo ih 30% to uradi na kraju.

Ovo je mjesto gdje poticaj dolazi u igru. Ponudite nagradu vašim klijentima kada upute druge ljude vama. Postoji mnogo načina da to učinite, a jedno je stvoriti program lojalnosti „loyality program“.

To vam također omogućuje da pratite tko su vaši glavni „dovoditelji kupaca“ i upotrebljavajte različite poticajne načine. Klijenti se nagrađuju  na temelju broja ljudi koji su doveli, a vi ih potičete da ih dovedu još više.

 

laurato

Na slici vidimo zadovoljnu klijenticu mašnice Laurato koja je podjelila sliku s mašnicom tokom svjetskog prvenstva te je kao rezultat objava dobivala veliki broj lajkova i komentara.

Puno je načina kako možete poticati svoje klijente, ali popusti, nagrade i besplatni proizvodi su jedni od najboljih načina za to! Vašim kupcima se već sviđa vaš proizvod pa im davanjem ga besplatno zadovoljvate njihov trud i rad za promoviranje vašeg branda.

Ovo također stvara jedan zatvoreni krug vaših kupaca kao influencera koje je puno bolje nego platiti nekome od influencera.

Vaši kupci mogu vam biti najbolji influenceri i ambasadori branda. Oni već imaju vaš proizvod te su uložili vlastiti novac i vrijeme u vas i vašu firmu, tako ih pravite autentičnim izvorom promocije vašeg branda.

Na kraju, kupci influenceri su obično puno jeftiniji od standarnih influencera. Iako oni možda nemaju toliko pratitelja, ali vrlo vjerovatno je da će više kupaca doći od njih!

Većina kupaca uvijek želi preporučiti brand ili proizvod, treba im samo prilika. Zato im je pružite!